mei 19

Over een gezond geweten

Je geweten weet het al.

 In mij vorige blogs heb ik aangestipt dat je ruimte tussen stimulus stap voor stap kunt verruimen. De bedoeling ervan is om, wanneer je dan toch een reactie geeft op de gebeurtenissen om je heen, je beseft dat het volledig jouw actie is. Maar ook een actie waar je volledig achter staat. Eentje die je motiveert en waar je in gelooft.

More...

Stap 1 was de afstand, ben je bewust van wat er speelt, zowel om je heen als in jou. Stap 2 was de fantasie je voorstellingsvermogen. Het is jouw antwoord op de vraag; wat zou je allemaal in deze situatie kunnen doen? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn?Dan zijn er nog twee stappen te gaan. De stap van de beste keuze en de stap van het zekere doen. Voor vandaag ga ik in op de eerstvolgende, de ontwikkeling van je geweten. De derde menselijke gave in de uitspraak; "Tussen stimulus en respons zit een ruimte. In die ruimte ligt onze vrijheid en kracht om onze reactie te kiezen. In die keuzes ligt onze groei en ons geluk."

En wanneer ik van het geweten een omschrijving zou moeten geven dan kom je in de buurt van ‘een diep innerlijk bewustzijn van goed en kwaad’. Van dat wat goed voelt en wat niet, dat wat klopt en niet. Ik ga uit van de aangeboren, intuïtieve wijsheid die onze congruentie of ongelijkheid met correcte principes niet zozeer weet, maar voelt. Een moreel kompas dat een ethisch leven inspireert en motiveert om zichzelf of ego ondergeschikt te maken aan een hoger doel, oorzaak of principe. Toegegeven, mogelijk dat er nog wat ‘ontwikkelwerk’ voor je ligt, maar in essentie is dat kompas al aanwezig. U komt uit een ‘goed nest’, althans dat mag ik hopen. 

 Jouw intentie telt

 Je wilt in de uiteindelijke stap die je neemt bewust zijn van je bedoelingen en de intentie die erachter zit. Ik ga er voor het gemak van uit dat je straks niet spreekt en handelt of wilt handelen op manieren die schadelijk zijn voor je eigen welzijn of het welzijn van anderen. Ik stel me voor dat je de uiteindelijke keuze die maakt baseert op iets constructiefs. Iets opbouwends. Daar hoort verdraaien van de waarheid waarschijnlijk niet bij. Ook wanneer je je mond open doet zal een toon van woede, bedrog, vijandigheid, wreedheid, minachting, walging of jaloezie of ander ‘fraais’ jegens anderen niet direct het meest effectieve zijn waar je aan denkt. In mijn vorige blog over het ontwikkelen van je voorstellingsvermogen heb je kunnen nadenken over de gevolgen van je acties of de woorden die je spreekt. En vooral de gevolgen op de langere termijn. En dan snap je nu al dat ambities en intenties gedreven louter door ego wellicht niet dat brengen waar je op hoopt. Het gaat er bij deze stap om dat je voelt of je alleen op je eigen welzijn en geluk uit bent of dat je uit bent of het eigen geluk inclusief dat van anderen. De wereld is er tenslotte eentje van ‘wij’ en niet van ‘jij of ik’, hoewel dat niet altijd in gedrag wordt beleefd.

 Dus in deze stap van het geweten verken je of je emotionele gevoelloosheid of afstandelijke onverschilligheid jegens anderen ervaart. Of dat je wel degelijk voelt en weet wat goed is, maar je niet dienovereenkomstig spreekt of handelt. Of dat je dingen die je voelt dat je zou moeten doen negeert. En zoals de titel van deze blog luidt, je geweten weet het (eigenlijk) al.

 Nadat je even de afstand hebt genomen van de situatie en rustig hebt nagedacht over opties en gevolgen, ga je nu een stap verder door te verkennen hoe bewust je bent van je intenties. De volgende bewuste stap die je uiteindelijk neemt, je denken, en spreken, heeft de intenties die niemand kwaad kunnen en die het welzijn van jezelf en anderen ten goede komen. Je bent en handelt waarheidsgetrouw, deugdzaam en leeft in integriteit naar het geweten, in tegenstelling tot je (te veel aan) ego, omdat je de waarheid en principes nastreeft en volgt. Kortom, je bent eerlijk, eerlijk, bescheiden, vriendelijk, moedig en respectvol. Je ziet de goede eigenschappen bij anderen, ziet ook met mededogen de misère van anderen en verheugt je zelfs in het succes van anderen. Je hebt een gevoel van betekenis en doel dat het gevolg is van het bijdragen aan je eigen en andermans welzijn.

Voelt het goed?

 Met de selectie van al je opties via dat wat het hart je ingeeft zorgt dat je floreert als iemand die een ethisch, gezond en zinvol leven leidt. Je hebt gemoedsrust als gevolg van een zuiver geweten.

 Ik wens je alle goed.



Meer lezen?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}